Home

Sesiune stiintifica Suceava

“Iunie 1940 – Cand dreptul fortei invinge“

Fundatia Colegiului National de Aparare a organizat in perioada 26-28 iunie, impreuna cu Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, Sesiunea Stiintifica de Comunicari “Iunie 1940 – Cand dreptul fortei invinge“.

Evenimentul s-a desfasurat la Suceava si a beneficiat de participarea unor personalitati din mediul academic, precum Gl.mr.(r.) prof.univ.dr. Mihail VASILE-OZUNU, Directorul Colegiului National de Aparare, Prof. univ. dr. Gheorghe ONISORU, Universitatea Stefan cel Mare Suceava, Prof. univ. dr. Stefan PURICI de la Institutul Bucovina al Academiei Romane sau Col.(r) prof. univ.dr. Ion GIURCA, reprezentand Universitatea Nationala de Aparare „Carol I” din Bucuresti.

Lucrarile sustinute au abordat teme importante, precum “Romania in iunie 1940. Faliment politic intern si izolare internationala”, “Anexarea partii de nord a Bucovinei si Tinutului Herta de catre URSS” sau “Acţiunea militara a Romaniei in contextul cedarii Basarabiei si partii de nord a Bucovinei in anul 1940”- aspecte inedite referitoare la ultimatumul sovietic privind Basarabia si nordul Bucovinei, care au marcat istoria Romaniei, o tara care in prezent beneficiaza de “cea mai puternica umbrela de securitate din istorie”, asa cum au apreciat vorbitorii, referindu-se la apartenenta tarii noastre la NATO.

Reamintim faptul ca, in urma cu 75 de ani, guvernul Romaniei dadea curs notelor ultimative sovietice din 26 si 27 iunie, prin care se cerea “inapoirea cu orice pret” a Basarabiei si nordului Bucovinei. Astfel, la 28 iunie 1940, trupele sovietice au intrat pe teritoriul romanesc.

  • Newsletter