Home

Istoric

De-a lungul celor peste 20 de ani de existenta, Fundatia a cunoscut numeroase succese ceea ce a condus la obtinerea in anul 2004 a statutului de organizatie neguvernamentala de utilitate publica.

Inca de la inceput, Fundatia a abordat principalele teme care reprezentau obiective fundamentale ale Romaniei in domeniul securitatii nationale. S-au organizat astfel dezbateri, mese rotunde, simpozioane, sesiuni stiintifice prin care s-a cautat sa se sesizeze, constientizeze si solutioneze probleme legate de integrarea europeana si euro-atlantica a tarii noastre.

Inca din primul an de activitate, in 1994 a fost organizata o importanta intalnire, la Sinaia,cu Consiliul Atlantic, in cadrul careia membrii Fundatiei si-au exprimat cu claritate dorinta de integrare a Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana. Au urmat multe alte asemenea actiuni, inclusiv mese rotunde itinerante pe intreg teritoriul national, alaturi de Colegiul National de Aparare, prin care membrii Fundatiei au promovat la nivelul autoritatilor locale necesitatea integrarii europene si euro-atlantice. In felul acesta, a devenit de notorietate faptul ca Fundatia Colegiului National de Aparare a adus o importanta contributie la realizarea obiectivelor de integrare care s-au produs in 2004 si 2007, in NATO si UE.

In 2001, dupa evenimentele din 11 septembrie, Fundatia a fost prima organizatie din Romania care, la nici o saptamana de la tragicele intamplari, a organizat o dezbatere in care a luat atitudine impotriva actelor teroriste produse si a atras atentia asupra nivelului de escaladare a actiunilor teroriste. Membrii au sesizat si atras atentia ca s-a trecut la o noua etapa, nemaiintalnita pana atunci, si anume, trecrea de la actiuni de nivel tactic la nivel strategic. Fundatia a continuat apoi sa abordeze toate fatetele pe care terorismul le-a imbracat din nefericire, ajungand pana la aspectele informationale.

O alta tema majora in care Fundatia s-a implicat a fost problematica Holocaustului in Romania, tema tabu pentru multa vreme in tara noastra. Prima mare actiune, care a declansat apoi intregul proces de recunoastere a fenomenului in tara noastra, a fost organizata de Fundatie in anul 2002, in prezenta ambasadorilor SUA si Israel, a reprezentantilor Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington, a numerosi ministri romani, dar si ai comunitatii evreiesti. In urma acestei actiuni, s-a luat decizia introducerii studiului Holocaustului pentru prima oara, mai intai la Colegiul National de Aparare, apoi si in alte institutii de invatamant.

In alte activitati desfasurate a fost abordata problematica provocarilor si oportunitatilor oferite de apartenenta la NATO si UE, atragand atentia atat asupra sanselor pentru modernizarea Romaniei, dar si asupra necesitatii promovarii intereselor nationale ale tarii noastre si a pastrarii identitatii nationale.

  • Newsletter