Home

Liderii europeni si africani se intalnesc in Malta pentru a analiza si contracara fenomenul migratiei

In ultimele luni Uniunea Europeana s-a confruntat cu un numar neprecedat de imigranti si refugiati africani care cauta azil din cauza conflictelor politice si a instabilitatii economice. Acest flux masiv de imigrare nu afecteaza doar Europa, ci si tarile originare si tranzitive.

In acest context s-a desfasurat, in perioada 11-12 noiembrie 2015, Summitul din La Valletta, Malta, unde peste 50 de lideri de pe cele doua continente participa intr-un efort de a consolida relatiile intre Europa si Africa in problema imigrarii si de a adresa problemele actuale. Conferinta pleaca de la o baza existenta a unei bune cooperari intre cele doua parti – procesele Rabat si Khartoum pe tema imigrarii, si dialogul EU-Africa pe aceeasi tema a migratiei si mobilitatii.

Donald TUSK, Presedintele Consiliului European, a declarat adoptarea unei Declaratii Politice si a unui plan de actiune „La Valletta”. Punctual, acestea se refera la analizarea cauzelor migratiei, consolidarea cooperarii pe tema migratiei legale si mobilitatii, protejarea imigrantilor, prevenirea si lupta impotriva traficului de persoane si, nu in ultimul rand, deportarea persoanelor fara drept de azil in Europa.

De asemenea, agenda Uniunii Europene este de a promova „relatii de cooperare cu tarile africane” si de a oferi ajutor, insa, in acelasi timp, va „impune cereri si asteptari concise si clare”, a declarat cancelarul german Angela MERKEL.

Summitul are loc in capitala Maltei, La Valletta, in cadrul Centrului Mediteranean de Conferinte, unde Europa este reprezentata de Donald TUSK, Presedintele Consiliului European si Jean Claude JUNCKER, Presedintele Comisiei Europene. Presedintele Klaus JOHANNIS a luat parte la eveniment in calitate de reprezentant al Romaniei.

  • Newsletter