Home
Romania, aliat hotarat al NATO
NATO se pregateste pentru o criza de lunga durata cu Rusia, in contextul in care conflictul din Ucraina a transformat fundamental securitatea Europei, renuntand la speranta unei relatii constructive cu Moscova si luand in considerare o schimbare oficiala a doctrinei Aliantei.
Unele state NATO, dornice sa evite un nou Razboi Rece sau sa fie atrase intr-o cursa a inarmarii costisitoare, au sperat ca tensiunea cauzata de anexarea Crimeei de catre Rusia anul trecut se va incheia rapid, ca si in cazul razboiului ruso-georgian din 2008.
Dar oficialii NATO isi dau seama ca acest lucru nu se va intampla si relatiile cu Rusia au intrat intr-o noua perioada rece care ar putea dura mult timp si ar putea necesita o schimbare oficiala in doctrina Aliantei.
Tensiunile pe tema conflictului din estul Ucrainei au declansat o dezbatere privind oportunitatea rescrierii documentului strategic al NATO, redactat intr-o perioada in care existau sperante ca dusmania din perioada Razboiului Rece poate fi lasata deoparte, iar Rusia si NATO sa coopereze.
„Conceptul strategic” adoptat de liderii NATO la summitul din Lisabona in 2010 apreciaza ca pericolul unui atac conventional asupra teritoriului NATO este redus. Documentul, care stabileste obiectivele si misiunile Aliantei, afirma ca cooperarea NATO-Rusia este de o importanta strategica. „O parte din limbajul (din document) referitor la Rusia ca partener strategic al Aliantei este cu siguranta pus sub semnul intrebarii de comportamentul Rusiei”, a afirmat luna trecuta ambasadorul SUA la NATO Douglas Lute, adaugand ca inca nu a fost luata nicio decizie privind revizuirea textului.
Personalul NATO lucreaza insa in prezent la planuri mai detaliate pentru diferite scenarii secrete, iar un razboi in Europa nu mai este considerat in totalitate exclus.
În timp ce in ultimii ani NATO a putut alege daca se implica in conflicte precum cele din Afganistan sau Libia, pe viitor „ar putea fi nevoita sa raspunda la o provocare existentiala”, a declarat un diplomat NATO. Conform Tratatului fondator al Aliantei, statele membre sunt obligate sa trateze un atac asupra unui partener drept un atac asupra intregului bloc.
Ministrul lituanian al Apararii, Juozas Olekas, a precizat ca NATO trebuie sa se adapteze la un nou mediu de securitate, iar rescrierea documentului strategic de 35 de pagini este „una dintre optiuni”.
„Astazi, Rusia este o amenintare pentru noi”, a declarat el pentru Reuters cu ocazia unei reuniuni NATO de luna trecuta, adaugand ca Alianta nu a exclus o posibila cooperare pe viitor, dar Rusia trebuie sa respecte legislatia internationala.
Lituania este una dintre cele trei tari baltice care au importante minoritati ruse si si-au declarat independenta de Uniunea Sovietica in 1990 sau 1991, au aderat la NATO in 2004 si se simt deosebit de amenintate de comportamentul Rusiei.
Diplomatul NATO a apreciat ca tensiunile cu Rusia vor continua pentru ca supravietuirea presedintelui Vladimir Putin la putere „este legata de confruntarea permanenta cu Occidentul”.
Însa unii aliati, precum Germania, ezita sa schimbe documentul strategic acum, in special pentru ca ar fi nevoie de o munca de un an si partial pentru ca nu vor sa infurie Rusia inchizand usa cooperarii sau sa submineze acordul de incetare a focului din Ucraina, a precizat diplomatul.
Diplomatii se tem ca rescrierea conceptului strategic ar putea deschide cutia Pandorei, unii aliati din sud, care cred ca Alianta se concentreaza prea mult pe provocarile din est, dorind o atentie mai mare pe noile amenintari dinspre sud, precum gruparea Stat Islamic din Siria si Irak.
NATO pare insa sa opteze pentru compromis. Liderii NATO ar putea ordona demararea modificarii strategiei la summitul din Varsovia din iulie 2016. Textul ar putea fi gata la urmatoarea reuniune, probabil in 2018, potrivit unor diplomati.
Conceptul strategic al NATO a fost rescris in trecut dupa schimbari majore in peisajul securitatii, precum caderea Zidului Berlinului sau atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA.
Versiunea din 2010 a fost conceputa cand operatiunea majora a NATO era in Afganistan, dar de atunci Alianta si-a mutat atentia pe apararea propriului teritoriu.
Vladimir Putin a semnat in decembrie o noua doctrina militara a Rusiei, care enumera extinderea NATO printre riscurile externe. În schimb, Rusia a denuntat saptamana trecuta o noua strategie militara a SUA care acuza Moscova ca nu respecta suveranitatea vecinilor sai.
Ruslan Puhov, directorul Centrului pentru Analiza Strategiilor si Tehnologii din Moscova, a apreciat ca Rusia ar reactiona negativ la o schimbare a strategiei NATO.
Cu Romania, NATO este mai puternica
Cu Romania, NATO este mai puternica si Romania este mai puternica in cadrul NATO. Pe aceasta solidaritate se bazeaza alianta noastra: toti pentru unul si unul pentru toti, a declarat la Bucuresti secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg.
Perfect integrata in structurile aliate carora li s-a alaturat in 2004, Romania isi armonizeaza politica de aparare cu cea de securitate pe care NATO isi gandeste strategiile. În aceasta logica se inscrie si decizia Bucurestiului de a gazdui doua centre de comanda ale Aliantei Nord-Atlantice
Romania vrea sa devina un centru regional intrunit pentru activitati de instruire si exercitii in regiunea de sud-est a NATO. Mircea Dusa, ministrul Apararii, i-a transmis secretarului general NATO ca propunerea facuta de Romania vine in urma unei analize facute de institutiile din sistemul national de aparare, analiza legata de nevoia de adaptare strategica a Aliantei pe termen lung. Tara noastra continua „implementarea masurilor pentru operationalizarea Unitatii pentru Integrarea Fortelor NATO (NFIU) din Bucuresti, indeplinind astfel toate responsabilitatile care revin tarii noastre in calitate de natiune gazda. Valoarea Centrului operational NATO de la Bucuresti este de 16 milioane de lei, din care 13 milioane lei reprezinta fonduri NATO, iar 3 milioane lei provin din bugetul MApN. Unitatea de Integrare a Fortelor NATO va concentra 42 de ofiteri, 26 dintre ei fiind romani, iar ceilalti provenind din statele aliate.Decizia privind amplasarea unei astfel de unitati a fost luata in cadrul summitului NATO din septembrie 2014. Atunci s-a decis construirea de asemenea centre in sase state din flancul estic: Romania, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia.
De asemenea, Romania are in vedere un calendar ambitios privind punerea la dispozitia Aliantei a Comandamentului de nivel divizie (HQ MND SE), care va oferi optiuni suplimentare pentru conducerea misiunilor Aliantei in zona sudica a flancului estic aliat”.