Home
INTERVIU cu Dr. Matthew RHODES, Centrul European pentru Studii de Securitate ”George MARSHALL”
Aflat la Bucuresti pentru a participa, in calitate de Keynote Speaker, la Conferinta „Migratia si Geopolitica Migratiei in secolul XXI”, organizata de Fundatia Colegiului National de Aparare, Dr. Matthew RHODES a acceptat propunerea de a acorda un interviu, in exclusivitate, pentru www.fcnap.ro…
Alexandru CIUNCAN: Domnule RHODES, in primul rand – multumim ca ati acceptat invitatia noastra! Inainte de a incepe, insa, v-as ruga sa impartasiti cititorilor nostri si membrilor Fundatiei Colegiului National de Aparare mai multe informatii despre experienta dumneavoastra profesionala.
Dr. Matthew RHODES: Inainte de toate, apreciez oportunitatea de a participa la aceasta conferinta si de a calatori la Bucuresti, la finalul lunii noiembrie. In prezent, detin functia de Director de Programe in Europa Centrala si de Sud-Est, in cadrul Centrului pentru Studii de Securitate „George Marshall”, aflat in Garmisch-Partenkirchen, Germania. Asa cum probabil unii dintre cititorii dumneavoastra stiu, aceasta este o institutie condusa atat de guvernul american, cat si de cel german. Centrul functioneaza de peste 2 decenii, oferind programe educationale legate de securitatea internationala a ofiterilor militari si guvernamentali, dar si altor persoane interesate de pe intreg teritoriul Europei, Eurasiei si, recent, din intreaga lume. Lucrez acolo din 2003, iar experienta mea profesionala de pana atunci a pivotat in jurul functiei de om de stiinta in domeniul politicului, originar din Statele Unite, specializat in relatii internationale, in probleme transatlantice si, in special, in dinamica securitatii in Centrul si Sud-Estul Europei. Asadar, pentru mine, faptul ca am putut participa la acest eveniment a reprezentat o oportunitate interesanta.
A.C.: Sunt destul de sigur ca multi dintre membrii fundatiei noastre sunt interesati de cursurile organizate de Centrul Marshall. Care este modalitatea prin care cineva interesat se poate inscrie?
M.R.: Cele mai multe dintre invitatiile oferite de noi pentru programele de rezidentiat sunt organizate prin intermediul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti. Asadar, v-as sfatui sa luati legatura cu Biroul de Aparare Cooperationala pentru a afla ce cursuri sunt disponibile, in diferite perioade, si care sunt procedurile care trebuie urmate pentru a participa.
A.C.: Intorcandu-ne la problema migratiei, ati vorbit publicului din Romania despre impactul acestui proces asupra parteneriatului transatlantic. Consider ca acest lucru ne priveste sau ar trebui sa ne priveasca pe noi toti. Cum credeti ca evolueaza lucrurile in prezent, din aceasta perspectiva?
M.R.: Unul dintre lucrurile pe care am incercat sa le subliniez a fost ca, sigur, parteneriatul transatlantic este unul puternic si durabil, dar sunt cateva elemente prin care problema migratiei a adus unele provocari asupra relatiei si care se simt si pe plan intern, in Europa. A fost o adevarata lupta in momentul in care toate tarile de pe continent au incercat sa accepte situatia unui numar neasteptat de mare de migranti si sa gaseasca masurile corecte de cooperare pentru a face fata situatiei prezente. In absenta unui raspuns efectiv, clar si coordonat, au existat si masuri nationale competitive. Au existat, poate, incurajari din partea unor forte politice extremiste, xenofobe, pe intreg continentul de a bloca cooperarea pe aceasta problema.
A.C.: Desigur. Insa, care credeti ca este abordarea potrivita, reactiile corecte si la ce nivel institutional? Stim ca, de exemplu, Franta a dorit sa activeze Articolul 42, in loc sa foloseasca sprijinul pe care il are din partea NATO. Puteti comenta aceasta situatie?
M.R.: Bineinteles, daca te confrunti cu problema migratiei intr-un sens mai larg, din nou, trebuie sa ai pregatite niste raspunsuri la niveluri multiple, dar sa speram puse in acord, in special, cu masuri puternice ale Uniunii Europene si printr-o coordonare transatlantica potrivita, unde Statele Unite pot ajuta. In contextul problemelor specifice cu care se confrunta Franta, in contextul amenintarilor teroriste, bineinteles ca aceasta tara poate stabili formele institutionale, masurile cele mai efective si cele mai potrivite pentru a se adresa acestora. Poate s-au observat avantaje in testarea acestei proceduri prin Uniunea Europeana, prin ajutorul acestui articol. Dar, recunosc, de asemenea, ca Franta incearca pe o baza bilaterala sa se coordoneze foarte puternic cu SUA, Presedintele HOLLANDE s-a intalnit cu Presedintele Barack OBAMA in Washington. Asadar, exista un anumit grad de flexibilitate privind cadrul institutional optim pentru acest gen de cooperare.
A.C.: Ce masuri adopta Statele Unite ale Americii pentru a ajuta Europa sa faca fata la tot ceea ce se intampla acum?
M.R.: In contextul amenintarilor teroriste care sporesc o data cu migratia si a amenintarilor asupra securitatii, SUA a anuntat recent ca este pregatita sa accepte un numar mai mare de migranti, incluzand refugiati, iar daca vorbim despre combaterea terorismului exista un angajament din partea Statelor Unite prin care se ofera informatii aliatilor europeni si partenerilor. Conducerea SUA, prin Coalitita Internationala, lupta impotriva ISIS in Irak si Siria, prin atacuri aeriene si alte mijloace.
A.C.: Specialistii spun ca ce s-a intamplat in Europa de la inceputul acestui an si, in special, recentele atacuri teroriste asupra Frantei au schimbat „fata” continentului…
M.R.: Cu siguranta ii ofera o nota mai dramatica. Au existat si alte atacuri teroriste de-a lungul ultimului deceniu, mai multe s-au produs in interiorul continentului, chiar si anul acesta in Franta. Insa, amploarea atacului din Franta, numarul victimelor si organizarea acestuia in Paris vor conduce la o mai mare concentrare asupra acestei amenintari, la o mai mare concentrare asupra securitatii granitelor si la o urmarirea mai atenta a suspectilor teroristi in comparatie cu anii trecuti.
A.C.: Stiu ca dupa atacurile din 9/11 paradigma securitatii in SUA s-a schimbat definitv. Credeti ca acelasi lucru se va intampla in Franta sau in Europa?
M.R.: In contextul in care exista o paradigma sau nu, situatia va intensifica unele trenduri care consider ca deja exista in Franta, in special. Probabil se va oferi mai mult suport politic pentru masuri mai dure, de a scrutiniza miscarea oamenilor, oferindu-se mai multe resurse si personal in serviciile de securitate si intensificandu-se schimbul de informatii.
A.C.: In ce maniera credeti ca trebuie sa se pregateasca Romania pentru urmatorul deceniu, din aceasta perspectiva, luand in considerare ce se intampla in lume si, in special, in Europa?
M.R.: Desigur, sunt multe lucruri pe care tarile le-ar putea face in acest context. Romania poate contribui ca aliat si partener atat in cadrul Uniunii Europene, cat si in NATO prin oferirea experientei nationale si perspectivelor bazate pe pozitia geografica detinuta in regiunea Marii Negre. In acelasi timp, poate continua dezvoltarea interna, in termeni politici si economici, pentru a avea o pozitie solida si pentru a fi un model pozitiv pentru regiune.
A.C.: Va multumesc pentru timpul acordat, Dr. RHODES! Asteptam cu interes o noua vizita in tara noastra!