Home

Conferința „Armata și intelligence în înfăptuirea și menținerea Unirii din 1859”

Fundației Colegiului Național de Apărare (FCNAp), sucursala Moldova, a marcat împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române prin conferința științifică intitulată „Armata și intelligence în înfăptuirea și menținerea Unirii din 1859”, eveniment organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Academia Oamenilor de Știință din România.

Manifestarea, organizată în ziua de 23 ianuarie 2024, ora 15.00, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei, a fost deschisă prin intonarea imnului național, urmată de alocuțiunea președintelui sucursalei Moldova a FCNAp, d-na Lia Anton. Au urmat mesajele de salut ale Prefectului județului Iași, d-l Petru-Bogdan Cojocaru, și Primarului municipiului Iași, d-l Mihai Chirica.

Ulterior a fost semnat, într-un cadru festiv, acordul de cooperare între Fundația Colegiului Național de Apărare și Institutul de Cercetări Avansate Interdisciplinare „Constantin Angelescu” din cadrul Academiei Oamenilor de Știință din România (AOȘR). Acest demers a fost marcat prin alocuțiuni ale Președintelui FCNAp, prof. univ. dr. Cristian Vasile Petcu, și Vicepreședintelui AOȘR, prof. univ. dr. Doina Banciu.

Componenta academică a inclus patru comunicări susținute de specialiști reputați:

Prof. univ. dr. Petre Otu (Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară): Rolul armatei în procesul unionist si reformist (1856-1866)

Prof. univ. dr. Constantin Hlihor (Universitatea București): Alexandru Ioan Cuza și geopolitica marilor puteri ale epocii sale

Prof. univ. dr. Ion Roceanu (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”): Manipularea sentimentelor anti-Unire, în rândul tinerilor

Conf. univ. dr. Bogdan Teodor (Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”): Primii pași în constituirea structurilor de informații românești, 1859-1860

FCNAp – sucursala Moldova își exprimă gratitudinea față de conferențiari, față de parteneri și față de instituțiile civile și militare reprezentate la conferință. Le mulțumim, de asemenea, tinerilor voluntari, colegilor de la televiziunea Iași TV Life, care a transmis în direct manifestarea, celorlalte instituții media care au relatat despre eveniment. Nu în ultimul rând, ne exprimăm recunoștința față de publicul prezent la lucrările conferinței, căruia îi promitem continuarea eforturilor noastre de a organiza manifestări publice de ținută.

  • Newsletter