Home

Conferința „Europa fără frontiere interne: dimensiuni politice și instituționale ale aderării României la spațiul Schengen”. 

 

Sucursala Iași a Fundației Colegiului Național de Apărare (FCNAp) are plăcerea de a informa publicul ieșean despre finalizarea cu succes a unui proiect important și ambițios: Conferința internațională „Europa fără frontiere interne: dimensiuni politice și instituționale ale aderării României la spațiul Schengen”. 

Conferința, desfășurată sub patronajul Guvernului României, a fost organizată în parteneriat cu Primăria municipiului Iași, instituție căreia îi mulțumim pentru sprijinul constant acordat proiectelor noastre. Mulțumim, totodată, partenerilor noștri de la Complexul Muzeal Național Moldova pentru cadrul deosebit în care s-a desfășurat manifestarea: Sala Voievozilor de la Palatul Culturii. Această sală a primit luni, 23 octombrie, între orele 10 și 14, un public numeros – peste trei sute de persoane. Înregistrarea lucrărilor este accesibilă pe pagina de Facebook a sucursalei ieșene a FCNAp, precum și pe pagina de web a televiziunii Iași TV Life.

Mulțumirile noastre speciale se îndreaptă către participanții la secțiunile de fond, care au conturat o imagine nuanțată și detaliată a problematicii Schengen, într-o perioadă în care România face eforturi de a depăși ultimele obstacole în calea aderării. Ne face plăcere să-i enumerăm aici:    

Gen.-mr. Gabriel Anghel, reprezentantul Ministrului Apărării Naționale

Gen.-lt. Corneliu Postu, Directorul Statului Major al Apărării, Ministerul Apărării Naționale

Wojtek Kalocinski, Adjunctul Șefului Serviciului „Guvernanță Schengen” din cadrul Directoratului General Migrație și Afaceri Interne, Comisia Europeană (intervenție online)

Comisar Șef de Poliție Prof. Dr. Sergiu Vasile, Academia de Poliție „Al. I. Cuza” – București

Titus Corlățean, senator, Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, fost ministru

Prof. Dr. Ion Mircea Pașcu, fost ministru și fost vicepreședinte al Parlamentului European

Eugen Tomac, membru al Parlamentului European

Maria Grapini, membră a Parlamentului European.

Au transmis mesaje pentru această conferință:

Victor Negrescu, membru al Parlamentului European

Dacian Cioloș, membru al Parlamentului European, fost comisar european

Corina Crețu, membră a Parlamentului European, fost comisar european

Ramona Strugariu, membră a Parlamentului European

FCNAp – sucursala Iași dorește să mulțumească oficialităților locale care au susținut alocuțiuni în cadrul conferinței:

Petru-Bogdan Cojocaru, Prefectul județului Iași

Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași

Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași

La finalul dezbaterilor, doamna Lia Anton, președinte al FCNAp – sucursala Iași, a mulțumit tuturor participanților și a evidențiat modul în care această conferință reflectă interesul organizației pentru dezvoltarea  culturii de securitate în țara noastră, precum și pentru implicarea tinerilor, studenți și elevi, în dialogul pe teme de securitate, apărare și integrare europeană. Președintele FCNAp, conf. univ. habil. dr. Cristian Petcu, i-a felicitat pe colegii din capitala Moldovei pentru conținutul și pentru calitatea organizării acestei conferințe, asigurând sucursala ieșeană de întreg sprijinul structurii centrale, în activitatea ei viitoare.

Dorim să adresăm mulțumiri speciale doamnei Maria Grapini, membră a Parlamentului European, pentru disponibilitatea de a răspunde, în cadrul unei sesiuni ad-hoc, întrebărilor formulate de moderatorul dezbaterilor, politologul Lucian-Dumitru Dîrdală. De asemenea, ne exprimăm gratitudinea față de domnul Victor Negrescu, membru al Parlamentului European, și domnul Petru-Bogdan Cojocaru, Prefectul județului Iași, pentru sprijinul și sfaturile utile oferite de-a lungul procesului de organizare a conferinței, inclusiv în obținerea patronajului Guvernului României.

Ca întotdeauna, am fost sprijiniți de un grup energic și competent de voluntari, tineri interesați de problematica securității și apărării naționale și dornici să promoveze valorile FCNAp în rândul colegilor de generație. Le mulțumim și ne exprimăm speranța că vom colabora și în viitor, că ideile și acțiunea lor ne vor întări din punct de vedere organizațional.

Se cuvine să ne exprimăm recunoștința față de conducerea Inspectoratului Școlar Județean, cu sprijinul căreia un grup numeros de liceeni a putut asista la lucrările conferinței. Sperăm că această conferință a reprezentat, pentru ei, un eveniment care să-i încurajeze în asumarea responsabilităților de cetățean.

Sucursala Iași a FCNAp mulțumește tuturor instituțiilor media care au oferit publicului informații despre conferință și își exprimă speranța într-o bună colaborare și în viitor. Le suntem recunoscători tuturor ieșenilor care ne-au urmărit, în sală sau din fața ecranelor: interesul și sprijinul lor dă sens acțiunilor noastre. 

  • Newsletter