Home

1 decembrie 2018 – La Multi Ani, Romania !

Fundația Colegiului Național de Apărare: La mulți ani, România! La mulți ani, tuturor Românilor!

1 decembrie 2018 este un moment de mare sărbătoare, România își celebrează CENTENARUL!

100 de ani de unitate, 100 de ani de spirit și valori românești!

Astăzi, sărbătorim 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România. La început a fost unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), mai apoi unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar în final unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România (1 decembrie 1918). Cele trei uniri formează împreună Marea Unire de la 1918.

Mesajul președintelui Fundației Colegiului Național de Apărare, dr. Cristian PETCU, cu ocazia Zilei Naționale a României, 1 decembrie 2018:

,, Ziua de 1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a tuturor celor care simt și trăiesc românește, îmi oferă prilejul de a adresa cele mai frumoase gânduri românilor.
Sărbătorim ziua întregirii neamului românesc, a Marii Uniri, eveniment fundamental al istoriei noastre moderne, fiind rezultatul dorinței de veacuri a românilor de a realiza unitatea națională și statală a poporului român.
Europa și lumea occidentală se află într-o perioadă de redefinire și de schimbări profunde. Cred că în acest context, mai mult ca oricând, trebuie să începem să credem cu adevărat în România și în români! România înseamnă ,,acasă” pentru toți cei care astăzi simt, iubesc și trăiesc românește.
Îndemnul meu este acela că trebuie să fim mândri că suntem români, că ne-am născut într-o țară cu oameni frumoși, harnici și curajoși. Să nu uităm, niciodată, că acest privilegiu îl datorăm înaintașilor noștri, care au cinstit cu sângele lor, pământul pe care noi pășim astăzi! Să nu uităm, că avem și o datorie, de a păstra și a construi, într-o formă continuă, o României unită, o Românie prosperă, o Românie a viitorului, de care urmașii noștri să fie mândri!”

  • Newsletter