Home

Sondaj: nivelul de sprijin pentru NATO

Această analiză se referă la opiniile despre NATO în 16 state membre și 3 state non-membre din Europa și America de Nord. În total, analiza acoperă peste 90% din populația care trăiește în țările NATO. Acest raport include, de asemenea, păreri privind obligațiile articolului 5, care afirmă că un atac asupra unei țări NATO este un atac asupra tuturor membrilor; preferințele pentru relații strânse cu Statele Unite versus Rusia; opinia despre utilizarea forței militare pentru menținerea ordinii în lume; și măsura sentimentului potrivit căruia anumite părți ale țărilor vecine aparțin unei alte țări.

1. NATO este perceput favorabil în statele membre, deși opiniile au fluctuat de-a lungul timpului.

NATO este, în general, văzut într-o lumină pozitivă în cadrul alianței, în ciuda tensiunilor persistente între liderii unora dintre țările membre. O medie de 53% din 16 țări membre chestionate au o opinie favorabilă asupra organizației, doar 27% exprimând o opinie negativă.

Evaluările pozitive ale NATO în rândul membrilor variază de la un nivel ridicat de 82% în Polonia la 21% în Turcia, Statele Unite și Germania situându-se la mijloc cu 52%, respectiv 57%. În cele trei state non-membre intervievate, Suedia și Ucraina văd alianța în mod pozitiv (63% și, respectiv, 53%), dar doar 16% dintre ruși cred același lucru.

Opiniile americanilor cu privire la NATO diferă în funcție de apartenența la un partid politic. Democrații și independenții care se bazează pe democrați au o probabilitate mai mare să aibă o opinie favorabilă despre NATO decât republicanii și independenții care se sprijină pe republicani de-a lungul mai multor ani. Acest lucru a rămas valid și în 2019, când 61% dintre democrați au avut o opinie pozitivă despre alianță, comparativ cu 45% dintre republicani.

În plus, în mai multe țări examinate, opiniile favorabile pentru organizație sunt legate de orientarea ideologică, cei identificați ca fiind de dreapta împărtășind o viziune mai pozitivă decât cei de stânga.

2. Există o reticență generală față de obligațiile prevăzute de articolul 5 pentru țările membre NATO.

În ciuda aprecierilor în mare parte favorabile ale organizației în statele membre, există o reticență generală de a îndeplini angajamentul colectiv de apărare menționat în articolul 5 din tratatul fondator al NATO. Atunci când au fost întrebați dacă țara lor ar trebui să apere un aliat NATO împotriva unui potențial atac din partea Rusiei, o medie de 50% din 16 state membre NATO au afirmat că țara lor nu ar trebui să apere un aliat, comparativ cu 38% care spun că țara lor ar trebui să apere un aliat împotriva un atac rus.

Apartenența ideologică joacă de asemenea un rol în opiniile oamenilor cu privire la venirea în ajutor a unui aliat. În șase țări, cei care se plasează pe partea dreaptă al spectrului ideologic sunt mai dispuși să spună că ar trebui să apere un aliat NATO decât cei de stânga.

Respondenții consideră că SUA este cea care ar trebui să folosească forța militară pentru a apăra un aliat NATO de Rusia. O medie de 60% afirmă că SUA ar apăra un aliat împotriva Rusiei, în timp ce doar 29% spun că SUA nu ar face acest lucru. În majoritatea țărilor membre NATO chestionate, publicul este mai probabil să spună că SUA ar apăra un aliat NATO de un atac rus decât ar spune că propria lor țară ar trebui să facă același lucru. Cea mai mare diferență măsurată este în Italia, unde trei sferturi spun că SUA ar folosi forța militară într-un astfel de scenariu, comparativ cu doar un sfert care spun că Italia ar trebui să apere un aliat al NATO, o diferență de 50 de procente. Diferențe similare se observă în Grecia (40 de puncte), Spania (31), Germania (29), Slovacia (25), Marea Britanie (18), Franța (16), Turcia (14) și Canada (13).

3. Multe țări NATO din Europa apreciază o relație strânsă atât cu SUA, cât și cu Rusia.

În ceea ce privește relațiile transatlantice, unele state din Europa de Vest preferă o relație strânsă cu Statele Unite, dar multe altele preferă o relație strânsă atât cu SUA, cât și cu Rusia. Cu toate acestea, puțini vor să acorde prioritate relației cu Rusia asupra relațiilor lor cu SUA. Ideologia are, de asemenea,  impact asupra părerilor potențialilor aliați: cei de dreapta din mai multe țări au mai multe șanse decât cei de stânga să prefere o relație cu SUA.

În special în Europa de Vest, ponderea publicului care spune că o relație cu SUA este mai importantă este substanțială. De exemplu, în Marea Britanie și Olanda, aproximativ opt din zece persoane sprijină ideea unei relații cu Statele Unite în pofida Rusiei. Și în Suedia, un stat non-NATO, 71% susțin legături mai strânse cu SUA decât cu Rusia (11%) sau ambele țări (9%).

Alegerea unei relații mai strânse cu Rusia în detrimentul Statelor Unite este considerabil mai puțin răspândită în țările examinate. Bulgarii sunt cei mai predispuși la acest punct de vedere, dar doar 28% spun că o relație strânsă cu Rusia este mai importantă pentru țara lor. Un sfert din germani afirmă că este important pentru țara lor să aibă o relație strânsă cu Rusia, comparativ cu 39% care favorizează o relație strânsă cu ambele țări.

4. Majoritatea țărilor NATO și non-NATO cred că forța militară este uneori necesară pentru a menține pacea.

În ciuda rezervelor pe care mulți le au cu privire la angajamentele articolului 5 al NATO, cel puțin jumătate din persoanele chestionate sunt de acord ca uneori este necesar să se folosească forța militară pentru a menține ordinea în lume. În majoritatea țărilor intervievate, cei care spun că forța militară este uneori necesară, de asemenea, sunt mai susceptibili să fie de acord cu faptul că țara lor ar trebui să folosească forța militară pentru a apăra un aliat al NATO. O medie de 57% din 16 țări membre este de acord că forța militară este uneori necesară, în timp ce o medie de 36% nu este de acord. În șapte țări (Suedia, SUA, Canada, Marea Britanie, Turcia, Rusia și Ungaria), cel puțin 7 din 10 susțin acest punct de vedere. Germanii sunt mai împărțiți, cu 47% declarând că uneori este necesară forța militară și 52% spunând câă nu sunt de acord cu această afirmație. În Bulgaria, doar 38% spun că forța militară este uneori necesară.

În 12 țări, persoanele din dreapta spectrului ideologic sunt mai pasibile decât cele de stânga pentru a conveni că forța militară poate fi justificată. În Spania, de exemplu, cei de dreapta au aproximativ de două ori mai multe șanse să susțină forța militară decât omologii lor de stânga. În SUA, conservatorii au 25 de procente mai mult decât democrații să spună că uneori este nevoie de forță militară.

Genul modelează, de asemenea, punctele de vedere cu privire la acțiunea militară. În majoritatea țărilor NATO și non-NATO examinate, bărbații sunt mai predispuși decât femeile să susțină nevoia forței militare.

5. Unele state NATO consideră că există părți ale țărilor vecine care de fapt le aparțin lor cu adevărat.

În ceea ce privește ambițiile teritoriale, atunci când sunt întrebați dacă există părți ale țărilor vecine care aparțin cu adevărat țării lor, relativ puțini chestionați sunt de acord. Cu toate acestea, printre statele membre NATO, majoritățile din Ungaria, Grecia, Turcia și Bulgaria sunt de acord cu faptul că anumite părți din alte țări le aparțin.

În ceea ce privește țările NATO și non-NATO, nu există dezacord cu privire la faptul că anumite părți ale țărilor vecine le aparțin. O medie de 45% din cele 16 țări NATO chestionate nu sunt de acord, în timp ce o medie de 35% sunt de acord.

Răspunsurile ce susțin această declarație provin în principal din țările din Europa Centrală și de Est. Aproximativ două treimi din maghiari (67%) sunt de acord cu faptul că anumite părți ale țărilor vecine le aparțin, inclusiv 40% care sunt complet de acord. În Turcia, 58% sunt de acord că anumite părți ale țărilor din apropiere le aparțin. Și în Grecia 60% spun același lucru.

În Europa, susținătorii partidelor populiste de dreapta tind să aibă mai multe șanse să spună că anumite părți ale țărilor vecine aparțin țării lor.

Sondaj realizat de Pew Research Center. Îl puteți consulta integral aici: https://www.pewresearch.org/global/2020/02/09/nato-seen-favorably-across-member-states/

  • Newsletter