Home

Comunicat de presa – ,,Basarabia 1918-2018, între trecut și viitor.“

Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare organizează miercuri, 21 martie a.c., ora 10:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, la sediul din strada Nicolae Crețulescu, nr. 8, conferința cu tema: ,, Basarabia 1918-2018, între trecut și viitor.“.

Subiectul propus aduce în discuție o temă importantă din agenda diplomatică, politică și culturală a României: Republica Moldova. Acum 100 de ani, la data de 27 martie a avut loc evenimentul care a reprezentat primul pas către Marea Unire, o zi importantă în istorie, care leagă românii de pe ambele maluri ale Prutului şi a pus bazele României Mari. Unirea Basarabiei cu România a dat startul înfăptuirii idealului naţional. Cultura şi valorile spirituale au consolidat dezvoltarea noastră ca naţiune. Unirea de la 27 martie 1918 generează ecouri până în prezent, reamintindu-ne de rolul primordial al deciziei luate de strămoşii noştri în cadrul Sfatului Ţării.

Preşedintele Fundaţiei Colegiului Naţional de Apărare, dr. Cristian Petcu, va deschide conferința cu o alocuțiune despre Centenarul Marii Uniri 2018, care reprezintă un moment de reflecție asupra trecutului dar în același timp impune necesitatea unei analize profunde în ceea ce privește viitorul.

Evenimentul va continua cu o serie de prelegeri ale istoricilor: Prof. univ.dr. Vlad Nistor., Facultatea de Istorie a Universității București, Gl. (r) Prof. univ. dr. Mihail Ionescu, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, dr. Liviu Țăranu, Cercetător, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Prof. univ.dr. Nicolae Enciu, Director adjunct, Institutul de Istorie al Academiei din Republica Moldova (invitat special din Republica Moldova) si Prof. univ. dr. Horia Vladimir Ursu.

Alături de organizatori și de invitații speciali, la eveniment sunt așteptați oficiali români, istorici din țară și din străinătate, precum și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București.

Acest proiect este sprijinit de partenerii instituționali ai Fundaţiei Colegiului Naţional de Apărare: Muzeul Naţional al Literaturii Române și Colegiul Național de Apărare.
,, Actul Unirii este opera întregului popor român care a avut o comportare eroică şi o voinţă de fier, înţelegând că numai prin unire şi înfrăţire se va putea realiza adevărata libertate, ideal de secole al poporului român.“(dr. Cristian Petcu, Președintele Fundației Colegiului Național de Apărare).

  • Newsletter