Home

Comunicat de presa – 23 ianuarie 2018

Iași, 23 ianuarie 2018

Comunicat de presă

Fundația Colegiului Național de Apărare (FCNAp), prin Sucursala de la Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, au organizat marți, 23 ianuarie a.c., la Palatul Culturii Iași, sesiunea de comunicări științifice intitulată „ Anul Centenar – Armata Romana între Mica și Marea Unire”.
Evenimentul a fost inclus în programul manifestărilor dedicate zilei de 24 ianuarie, marcând astfel Unirea Principatelor Române, primul pas important în formarea statului național unitar român.
Sesiunea de comunicări științifice a debutat cu alocuțiunile președintelui FCNAp, dr. Cristian PETCU, a primarului Municipiului Iași, Mihai CHIRICA și a Președintelui FCNAp Sucursala Iași, dr. Mariana ROTARIU. Manifestarea a continuat cu prelegerile Managerului Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași- Lăcrămioara STRATULAT, a reprezentantului Universității Naţionale de Apărare “Carol I” București-Lt.Col. prof. Univ. Dr. Dorel BUŞE, a reprezentantului Colegiului Național de Apărare -Col.(r) Prof.Univ. Dr. Ion ROCEANU, a Gl. Mr.(r) Vasile Roman – membru al Sucursalei Iași- Fundaţia Colegiului Național de Apãrare, a Lt. Col. Daniel CIORAN comandantul batalionului LUPII NEGRI.
La eveniment au fost prezenți vicepreședinții FCNAp, reprezentanți ai mediului academic și cultural, numeroși absolvenți ai cursurilor organizate de Colegiul Național de Apărare, precum și reprezentați ai mass-media locală și centrală.
Prelegerile susținute de către invitați au evidențiat tema evenimentului: ,,Contextul internaţional de la mijlocul sec XIX şi înfăptuirea Unirii Principatelor Române”, „Romania sub tirul războiului informațional în anul centenarului”, ,,Reformele Armatei Române în preajma războiului de întregire, de la modelul francez la modelul german” și ,,Armata Romana între războiul de independență și Marea Unire”.
Totodată în ziua de 24 ianuarie, Sucursala Iași a Fundația Colegiului Național de Apărare a împlinit un an de activitate, membrii săi reconfirmându-și misiunea, aceea de promovare a elementelor de identitate națională.
In încheiere, dr. Mariana ROTARIU, președinte FCNAp Sucursala Iași, a lansat celor prezenți o provocare, subliniind faptul că românii spun prea des că sunt cetățeni Europeni și prea rar și cu prea puțină mândrie că sunt Români. Această temă va guverna întreg anul Centnar și va sta la baza următoarelor acțiuni ale Fundației Colegiului Național de Apărare- Sucursala Iași.

Biroul de presă

  • Newsletter